Dokuma Öncesi

El yapımı bir halı baştan sona 180 elden geçer ve bu işçiliğin ve zanaatın kanıtıdır. Bu 90 kişiden her biri benzersiz ve yeri doldurulamaz becerilere sahiptir, çünkü bunları öğrenmek ve uygulamak yıllar alır. Tüm bu elleri bir araya getirmek, benzersiz kalite yaratmak için her uzmana adım adım ulaşan merkezi olmayan bir model gerektirir. Bu ancak şefkat, empati ve sevgi köprüleri kurarak mümkün olur.

Hammadde tedariği

Yün

Halılar için en iyi Hint yünü olan Chokla Yünüdür. Koyunların ilkbahar ve sonbaharda mevsimsel olarak kırkılması nedeniyle Bikaner’de iki yılda bir yapılan bir müzayededen satın alınır. Yerel halkın geleneksel uzmanlığı yeri doldurulamaz olduğundan, elle ayrılmış doku ve niteliklerde karışık olarak gelir.

Merinos yünü

Yeni Zelanda’dan ithal edilmekte olup en kaliteli 14/14 kalite halılarda ve yün karışımlarında kullanılmaktadır. En iyi yün, parlaklık, dayanıklılık, yumuşacık dokuyu bir araya getiren iplik karışımlarını yapmak için 18 farklı ülkeden ithal edilmektedir.

İpek

En kaliteli ipek üreticilerden ithal edilmekte ve tüccarlardan temin edilmektedir.

Taraklama ve Eğirme

Özenle seçilmiş yün, bir kez ayrıştırılıp yıkandıktan sonra kendisini Hindistan’ın en nadide sanatçılarından biri olan Katwari’nin (iplikçi) elinde bulur. Yünü eliyor, iplikleri bir araya getiriyor, taraklama adı verilen bir işlemdir. Kıllı bir pedin üzerine bir parça yün koyarak, onu bir başkasıyla fırçalar, topaklanmış kirleri, düğümleri giderir ve yüne homojenlik kazandırır, ipliğe dönüşmesi için nazikçe okşar.

Bu sıkıcı görevin ardından, meditatif bir akışla ipliği bir charka (çıkrık) üzerinde döndürerek yüzlerce yıllık sanat mirasını elleriyle kanalize ediyor. Yünün iç içe geçmiş lifleri, kalın ve ince dalga benzeri bir desene sahiptir, ancak eski uygarlıklar tarihinin metaforik bir temsili olan en dikkat çekici dokuya sahip en dayanıklı iplik biçimini oluşturmak için birbirine yapışır. Bu eşsiz zanaatkarların 3.000’den fazlası bizimle evlerini buldu.

Boyama

Halı boyama, zanaatkarların dekoratif efektler yaratmasına izin veren geleneksel bir sanattır. İplik boyama işleminden önce ayrıştırılır. Daha açık renkli boyalar için daha açık yün ve daha koyu boyalar için daha koyu yün ve dokunuşa göre doku. Doku da önemlidir çünkü ipliğin genel kalitesini belirleyebilir. Farklı yün karışımları, ne kadar kıllı veya yumuşak olduğunu belirlemeye yardımcı olur.

Ham renklerimiz Colourtex ve Hunstman’dan elde edilmekte olup, daha sonra kendi renk tariflerimizi oluşturup, 3000’den fazla renk yelpazesi ve daha sonra da kişiselleştirme yeteneği kazandırıyoruz. Çevre dostudurlar ve GOTS (Global Organic Textile Standard) sertifikalı boyalardır. Renkleri akmaz veya ipliğe zarar vermez, bu da daha dayanıklı bir halı sağlar.

Zanaatkarlar ipliği çark benzeri bir çerçeveye sararlar ve daha sonra daldırılır ve istenen rengi yerleştirmek için kaynayan sıcak boya teknelerinde tutulur. İplik daha sonra güneşte kuruması için asılır ve kullanılana kadar saklanır. Her bir iplik partisi, yün eskitme ve hammadde hazırlama ile birlikte halıya karakter kazandıran doğal renk varyasyonlarına sahiptir. Bu etkiyi sahip olabilen halılar Abrash veya Antika olarak bilinir.